Het bouwen

Er zijn niet veel gereedschappen nodig om uit een bouwdoos een model te maken.
Wat klein gereedschap als mesjes, figuurzaag, schuurpapier etc. en natuurlijk hout- of secondenlijm (ook wel bekend als CA lijm). Tevens is er speciale balsalijm verkrijgbaar welke ook zeer snel droogt. Balsahout is een speciaal soort zeer licht hout dat met het mes gesneden kan worden.

Het is aan te raden een goede vlakke bouwplek te maken voor het bouwen van het model.
Een garage lijkt heel geschikt, maar denk er om dat vocht en balsahout niet samen gaan.
Een modelvliegtuig, zoals een trainer, is relatief eenvoudig, maar desondanks kan je met de bouw voor problemen komen te staan.
In dit geval is de hulp van een ervaren modelvlieger erg welkom en deze zal het graag geven. Hij zal je bijv. adviseren om rekening te houden met zaken als gaten voor de brandstofleidingen en stuurkabels, alvorens je het model gaat bekleden. Dit bekleden wordt allang niet meer gedaan met tissuepapier en spanlak, maar hiervoor is moderne polyesterbasis-folie verkrijgbaar, die met behulp van een strijkboutje snel en reukloos kan worden aangebracht (spanfolie). Het materiaal is overigens zo sterk dat je er moeite voor zal moeten doen om er een gat in te prikken of het te scheuren. Let wel dat je door verwarmen de folie snaarstrak kan spannen maar het is zo sterk dat het frame van de vleugel er door krom kan trekken.

Zorg dat de motor- en tankruimte goed zijn bewerkt met lak of epoxy, zodat het hout hier niet door de brandstof wordt aangetast en zo jaren lang goed blijft. De vleugel van het model bestaat (meestal) uit twee losse delen die aan elkaar gelijmd moeten worden. Doe hier een glasmatje met epoxy overheen voor de stevigheid. Het staat niet in elke bouwbeschrijving, maar is wel zo lekker stevig.

Nadat het model is afgewerkt kan alle apparatuur er in gemonteerd worden. Let op dat hierdoor het zwaartepunt van het model beïnvloed wordt. Het zwaartepunt is aangegeven op de bouwtekening en het model kan daar op de vingertippen worden vastgehouden om de balans te testen. Een model met alle apparatuur er in moet dan een klein beetje met de neus naar beneden hangen om lekker te vliegen.
Let op dat bij deze test de tank leeg moet zijn !!
Door met de accu en andere apparatuur te schuiven kan een model met een minimum aan extra gewicht (lood) uitgebalanceerd worden. Ook over de lengteas kan een model gebalanceerd worden door hem aan het puntje van de kop (propellor) en staart vast te houden. Door wat lood in de tip van de vleugel te plakken is het model snel in balans.

Het model moet door een ervaren modelvlieger worden gecontroleerd voordat het het luchtruim kan verkiezen. Een nieuw model vliegen is altijd een spannend moment en dient ook door een ervaren modelpiloot gedaan worden.


                                 (c) 2015 E.M.C.R Elektronica en ModelbouwClub Rozenburg all rights reserved.